Lars Gaardhøj: Vælg Klogt er fælles beslutningstagning på mange niveauer

Interview
Lars Gaardhøj

Når læger og patienter i dialog først peger på udfordringer, dernæst på løsningsforslag og til sidst samarbejder om implementeringen er det fælles beslutningstagning på flere niveauer. En model, der ifølge formanden i Region Hovedstaden, giver de bedste beslutninger og fremmer positiv forandring i sundhedsvæsenet.

300 forslag fra 104 patient- og pårørendeforeninger og 125 lægevidenskabelige selskaber. Workshops, hvor læger og patienter sammen kvalificerer og udvikler anbefalinger til, hvad sundhedsvæsenet skal gøre mindre af. Og til sidst dialog mellem den enkelte patient og læge, der i praksis finder den bedste behandling med udgangspunkt i den relevante anbefaling. Det er kort opsummeret Vælg Klogts arbejdsmodel med fælles beslutningstagning på tre niveauer.

Vælg Klogt er et godt eksempel på en model, som vi på mange områder i sundhedsvæsenet forsøger at arbejde ud fra. Patienterne skal med ind i maskinrummet og være en del af beslutningerne fra start til slut, for når patienter og læger indgår i en ligeværdig dialog, kan anbefalinger, der skal gøre vores sundhedsvæsen stærkere, for alvor få luft under vingerne, siger Lars Gaardhøj, regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Regionen arbejder blandt andet med Vælg Klogts anbefaling om at undgå billediagnostik af patienter med nyopståede lænderygsmerter, når der ikke er mistanke om alvorlig lidelse. På Nordsjællands Universitetshospital har man på Billeddiagnostisk Afdeling foretaget en intern undersøgelse, der har givet indblik i hospitalets omfang af potentiel unødvendig scanning af lænderyggen.

Undersøgelsen viser, at 11 ud af 25 henvisninger ikke lever op til en række fastsatte kriterier for, hvornår der er fagligt belæg for scanning, og at scanning derfor i de tilfælde kan have været unødvendigt. Nordsjællands Hospital har for at få bugt med problemet afsat midler til, at en læge visiterer afdelingens henvisninger og følger op med den pågældende speciallæge eller praktiserende læge, hvis henvisningen er mangelfuld.

Læs mere om Nordsjællands Hospitals interne undersøgelse.

Gensidig respekt og tillid mellem patient og læge

En anden og helt ny Vælg Klogt-anbefaling, som Region Hovedstaden arbejder med, er at undgå unødvendige diabeteskonsultationer af personer med velbehandlet diabetes. Personer med diabetes går til regelmæssige diabeteskonsultationer, som bidrager til at motivere til livsstilsændringer og forebygge komplikationer.

Men nogle patienter oplever at skulle bruge tid og overskud på rutinemæssige diabeteskonsultationer, som de ikke selv ønsker, fordi deres diabetes er velreguleret. Samtidig bruger sundhedsvæsenet kapacitet på opgaver, som ikke gør nogen gavn og med fordel kunne være brugt bedre. Derfor anbefaler Vælg Klogt en individualiseret og brugerstyret tilgang for at reducere behovet for rutinemæssigt planlagte diabeteskonsultationer.

Lægerne har en sundhedsfaglig viden, som patienterne ikke har, men patienterne har omvendt en viden om deres liv med sygdom, som lægerne ikke har. Derfor kan patienterne pege på undersøgelser eller behandlinger, som ikke giver dem værdi, men som kan være blevet en vane eller rutine for lægerne at udføre, siger Lars Gaardhøj og fortsætter:
For mig handler Vælg Klogt om at behandle på den rigtige måde på det rigtige tidspunkt, og det og skal være formålet med mødet mellem patient og sundhedsvæsen. Det lyder banalt, men i praksis er det en svær øvelse, der kræver at patienter bliver mere inddraget i beslutninger om egen behandling.


Afstand mellem økonomi og udviklingen af anbefalinger

Lars Gaardhøj mener samtidig, at det er vigtigt, at lægerne og patienterne kan tage beslutninger om, hvilke undersøgelser og behandlinger der er unødvendige, uden at politikerne blander sig, og at det foregår i en proces uafhængig af hensyn til økonomi.

Det giver god mening, at udviklingen af Vælg Klogt-anbefalingerne sker i et forum, hvor politikere ikke deltager. Ved at have den model kan patienterne trygt stole på, at det ikke handler om besparelser, hvis det eksempelvis bliver anbefalet at foretage færre konsultationer i en given sammenhæng, men derimod fordi det er fagligt forsvarligt og ud fra et patienthensyn, siger Lars Gaardhøj.

Som noget nyt kan patienter i Region Hovedstaden hente deres vederlagsfri medicin i pakkebokse eller receptioner flere steder på regionens hospitaler. Et initiativ, der sparer patienterne for tid på en eventuel uønsket konsultation i forbindelse med medicinudleveringen, og gør det mere fleksibelt at hente medicin, så det passer ind i hverdagen. Samtidig frigiver det tid hos personalet, der kan prioritere andre opgaver og de patienter, der ønsker konsultation.

Derfor lyder en Vælg Klogt-anbefaling, som blandt andre Center for Sundhed i Region Hovedstaden har været med til at udvikle, at patienter bør undgå fysisk fremmøde på den behandlende enhed for at hente vederlagsfri medicin, når hverken patient eller behandler ser et behov.

Nem medicinafhentning er et eksempel, hvor man hurtigt kan komme til at tænke, hvorfor vi ikke har implementeret det for længe siden. Det giver kun mening at spare patienter for tid og kræfter på konsultationer, der ligger på dumme tidspunkter i forhold til en almindelig arbejdsdag og eventuel transport, som kunne være sparet ved at hente medicinen på et nærliggende hospital, siger Lars Gaardhøj.
Det pressede sundhedsvæsen

Sundhedsvæsenet er under pres, og det er vigtigere end nogensinde før, at aktiviteter og arbejdsgange bliver vurderet og tilrettelagt med udgangspunkt i patienternes ønsker og behov, så ressourcerne bliver brugt bedst muligt.

I de kommende måneder spørger Vælg Klogt landets fem regionsformænd om, hvad patienter og læger kan sammen, og hvorfor kloge valg er vigtige både nu og i fremtiden.

Læs interview med Stephanie Lose, regionsrådsformand I Region Syddanmark.

Læs interview med Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Hvem er Vælg Klogt?

Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter udgør tilsammen Vælg Klogt. Et stærkt fagligt fællesskab mellem 900.000 patienter og pårørende og godt 25.000 læger og andre sundhedsprofessionelle.

Sammen peger patienter og læger på, hvad sundhedsvæsenet skal gøre mindre af, fordi det hverken gavner patienternes livskvalitet eller har en faglig begrundelse. 

Vælg Klogt er finansieret af Danske Regioner.

Læs mere om Vælg Klogts organisering og arbejde.