Stephanie Lose: Patienter og læger er bedst til at vælge klogt sammen

Nyhed
Stephanie Lose

En anbefaling fra Vælg Klogt om, hvad sundhedsvæsenet bør undgå, kan ikke blive vedtaget, medmindre at læger og patienter er enige. Et princip, som formanden i Region Syddanmark mener er afgørende for anbefalingernes legitimitet og mulighed for at blive implementeret.

Unødig brug af antibiotika mod urinvejsinfektion og færre blodprøver fra raske patienter før mindre operationer. Det er blot nogle af de Vælg Klogt-anbefalinger, læger og patienter er blevet enige om, og som Region Syddanmark arbejder med for at komme overflødige undersøgelser og behandlinger til livs.

Det er afgørende, at patienterne er involveret, og at de i en proces med klinikerne kommer frem til, hvad sundhedsvæsenet skal gøre mindre af. Det giver anbefalingerne en legitimitet, som ikke ville kunne blive skabt på nogen anden måde hverken af mig som politiker eller regionens administration, siger Stephanie Lose, regionsrådsformand i Region Syddanmark og 1. næstformand i Danske Regioner.

Region Syddanmark har blandt andet implementeret Vælg Klogts anbefaling om at undgå billediagnostik af patienter med nyopståede lænderygsmerter, når der ikke er mistanke om alvorlig lidelse. Siden 2018 har Rygcenter Syddanmark årligt reduceret antallet af røntgenundersøgelser med 40 procent og MR-scanninger med 30 procent svarende til en årlig reduktion på 13.500 røntgen og scanninger af lænderyggen.

Desuden har regionen i forbindelse med anbefalingen etableret hotlinen ’Rygrøret’ til sparring for klinkere, der er i tvivl om, hvorvidt de skal henvise en patient til scanning eller ej og udviklet informationsmateriale til patienter og behandlere i almen praksis, der skal afdramatisere ufarlige rygsmerter.

Læs mere om Region Syddanmarks arbejde med lænderyg-anbefalingen.

Presset sundhedsvæsen kalder på kloge valg

En anden Vælg Klogt-anbefaling, Region Syddanmark arbejder med, er at undgå blodprøver, hvis svaret allerede findes eller ikke har nogen betydning for behandlingsforløbet. Odense Universitetshospital har de seneste år forsøgt at få bugt med de gentagende og unødvendige prøver ud af de mere end 10.000 blodprøver, som dagligt tikker ind til analyse. Priserne på blodprøvepakker varierer fra alt mellem 250 til 10.000 kroner.

Vi står i en situation, hvor sundhedsvæsenet er historisk presset, og hvor det er helt essentielt at bruge de begrænsede ressourcer på den behandling, som rent faktisk virker og giver værdi for patienterne, siger Stephanie Lose og understreger, at Vælg Klogt er en vigtig organisation, hvad enten sundhedsvæsenet kører på pumperne eller ej.
Vælg Klogt er startet ud fra et patienthensyn, og formålet er først og fremmest at sikre patienternes ve og vel, så de ikke modtager unødvendige undersøgelser og behandlinger. Det er en sidegevinst, hvis anbefalingerne frigiver tid og ressourcer hos personalet til at planlægge bedre eller prioritere andre opgaver, siger Stephanie Lose.

Læs mere om Region Syddanmarks arbejde med blodprøve-anbefalingen.

Bekymring kan blive adresseret fra start

En af Vælg Klogts kommende anbefalinger om rettidig vurdering af palliativ behandling til patienter med livstruende sygdomme har Region Syddanmark allerede taget hul på ved at sikre et millionbeløb til at styrke den palliative indsats til patienter med livstruende sygdomme.

Hvert år får flere danskere én eller flere livstruende sygdomme som eksempelvis kræft, neurologiske lidelser, hjerte- eller lungesygdomme. Mange af dem kan have gavn af palliation – specialiseret smertelindring – af de lidelser og problemer, som kan være forbundet med deres sygdom, for at øge livskvaliteten for patienter og pårørende.

Hvis Vælg Klogt kommer med en anbefaling, der kan forekomme kontroversiel for patienter eller læger, vil den bekymring allerede blive adresseret i dialogen og processen mellem dem, idet de skal finde frem til de kloge valg. Med den model, tror jeg, at implementeringen af anbefalingerne bliver mere gnidningsfri, siger Stephanie Lose.
Det pressede sundhedvæsen

Sundhedsvæsenet er under pres, og det er vigtigere end nogensinde før, at aktiviteter og arbejdsgange bliver vurderet og tilrettelagt med udgangspunkt i patienternes ønsker og behov, så ressourcerne bliver brugt bedst muligt.

I de kommende uger spørger Vælg Klogt landets fem regionsrådsformænd om, hvad patienter og læger kan sammen, og hvorfor kloge valg er vigtige både nu og i fremtiden.

Hvem er Vælg Klogt?

Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter udgør tilsammen Vælg Klogt. Et stærkt fagligt fællesskab mellem 900.000 patienter og pårørende og godt 25.000 læger og andre sundhedsprofessionelle.

Sammen peger patienter og læger på, hvad sundhedsvæsenet skal gøre mindre af, fordi det hverken gavner patienternes livskvalitet eller har en faglig begrundelse. 

Læs mere om Vælg Klogts organisering og arbejde.