Patienter og personale skal sammen nedbringe brugen af unødvendig medicin

Nye anbefalinger
Portræt - Camilla Skødt Bonde og Cees Stavenuiter

Klæd patienter på til at stille spørgsmål og styrk dialogen om medicinsk behandling mellem sundhedspersonale og patienter – men husk de patienter, der har brug for særlig støtte. Det er patientforeninger og faglige selskaber enige om, og sammen har de været med til at udvikle en ny anbefaling fra Vælg Klogt.

Et højt medicinforbrug er ofte gavnligt for patienten, men risikoen for at indtage medicin med uhensigtsmæssige fysiske eller psykiske konsekvenser stiger i takt med et stigende medicinforbrug. En risiko, der er størst hos ældre, multisyge og skrøbelige.

Vælg Klogt har afholdt en workshop om emnet, hvor fagfolk, patientrepræsentanter og patientforeninger udarbejdede en ny anbefaling, som skal hjælpe med at nedbringe uhensigtsmæssig polyfarmaci:

Undgå medicin, som ikke er relevant, hvor bivirkninger overstiger de gavnlige virkninger, eller hvor patienten ikke længere ønsker medicinen. Vær særligt opmærksom på ældre, skrøbelige og multisyge.

Et godt samarbejde mellem sundhedsfaglige, patienter og pårørende

Camilla Skødt Bonde, sygeplejerske og sundhedsfaglig rådgiver i Epilepsiforeningen, og Cees Stavenuiter, almen praktiserende læge i Stenstrup, har begge deltaget i udviklingen af den nye anbefaling.

For Cees Stavenuiter er det vigtigt med en åben kommunikation, information og et godt samarbejde, hvis vi skal nedbringe brugen af unødvendig medicin.

Samarbejdet med de pårørende, hjemmeplejen og andre sundhedsfaglige, der kender patienten, er vigtig. Vores kommunikation på tværs gør, at vi kan informere hinanden og hurtigere tage stilling til medicin, som kan være uhensigtsmæssig, fortæller Cees Stavenuiter.

Siden 2017 har Cees Stavenuiter været plejehjemslæge, og han ser det som en styrke i forhold til at sikre korrekt medicinering af beboerne, at han kender alle på plejehjemmene og er i tæt dialog med både personalet og patienterne.

Jeg har en god dialog med personalet og patienterne, når jeg er ude på plejehjemmene, hvor personalet og patienterne også kender hinanden godt. Den tilstedeværelse bidrager til et godt samarbejde, hvor personalet også kan viderebringe information om deres observationer, så vi løbende kan have en dialog om patienternes medicinforbrug, siger Cees Stavenuiter.

Vejledning om afmedicinering

Epilepsiforeningen håber, at flere – på baggrund af anbefalingen – starter samtalen om medicinforbrug, bivirkninger og hvorfor patienten enten skal fortsætte eller stoppe med at tage medicinen.

Man skal tage samtalen om medicin igen og igen. Vi oplever, at vores medlemmer kan have svært ved at skulle trappe ud af medicin, fordi de ved, hvad de har, men ikke hvad de får. Manglende viden er med til at skabe bekymringer hos vores medlemmer, fortæller Camilla Skødt Bonde, og supplerer:
Selvom man for 20-30 år siden fik at vide, at man skulle tage et bestemt præparat resten af livet, skal man løbende få det vurderet på ny. Vi bliver klogere på medicinsk behandling, så måske er præparatet ikke det mest hensigtsmæssige for patienten i dag, selvom det var tilfældet for to årtier siden.

Cees Stavenuiter oplever også, at patienterne er bekymrede for udtrapning og afmedicinering. Derfor skal lægerne tage dialogen med patienterne, skabe en tillidsfuld relation og inddrage dem i beslutninger om medicin og mulighederne for blandt andet afmedicinering.

Men ifølge Cees Stavenuiter kræver det først og fremmest, at der kommer faglige vejledninger til lægerne om afmediciering.

I dag har vi ikke en vejledning, dialogen om afmedicinering er nærmest ikke til stede og mange læger er bekymrede for klagesager. Så vi skal klæde lægerne – og patienterne – bedre på, så alle ved, at afmedicinering er en mulighed, fortæller Cees Stavenuiter, som selv er med i en arbejdsgruppe i Dansk Selskab for Almen Medicin, der er i gang med at udarbejde vejledninger målrettet læger om afmedicinering.

Fast medicingennemgang og løbende dialog

Med anbefalingen håber Epilepsiforeningen, at der kommer en løbende dialog om og systematisk kontrol for dem med et højt medicinforbrug, så patienterne har den vigtige viden og forstår konsekvenserne ved egen medicin.

Vi skal have en bedre struktur med flere faste kontroller og gennemgange af medicin. Den løbende dialog om medicinen er vigtig, så patienterne kender til bivirkningerne, når de starter på medicinen, hvor længe bivirkningerne varer, og hvilke bivirkninger de kan opleve i forbindelse med udtrapning af medicin, siger Camilla Skødt Bonde.

Cees Stavenuiter mener også, at en struktureret kontrol er afgørende, hvis vi skal nedbringe brugen af unødvendig medicin.

Kontrol og medicingennemgang skal foregå mindst en gang om året. Samtidig skal der være en plan for, hvornår vi evaluerer behandlingen, og hvordan vi løbende vurderer, om medicinen virker, og hvilke bivirkninger der er, siger Cees Stavenuiter, og fortsætter:
Og det bliver kun endnu vigtigere. Antallet med et højt medicinforbrug vil stige, fordi der kommer flere ældre borgere, som lever længere og får flere sygdomme, flere kronisk syge og multisyge – og samtidig kommer der flere muligheder inden for medicinsk behandling. Men et højt medicinforbrug er ikke dårligt, det stiller blot krav til, at vi skal være mere opmærksomme på, om det høje medicinforbrug er uhensigtsmæssigt.

Nogle patienter har brug for særlig støtte

I Epilepsiforeningen har flere medlemmer et højt medicinforbrug, fordi de udover at have epilepsi har andre sygdomme, der kræver medicinsk behandling. Og nogle af dem er skrøbelige og udsatte patienter, der kan være ekstra eksponeret for et uhensigtsmæssigt højt medicinforbrug.

Nogle har også et udviklingshandicap og bor på bosteder, og de skal have støtte i forhold til deres medicin, fordi de ikke nødvendigvis selv kan registrere bivirkninger eller har det verbale sprog til at udtrykke sig og stille spørgsmål, fortæller Camilla Skødt Bonde, og fortsætter:
Og her er der en risiko for, at bivirkninger bliver overset. Det stiller krav til sundhedspersonalet, der skal kende beboeren og medicinforbruget – måske ville beboeren have gavn af at få gennemgået sin medicin, få et andet præparat eller helt stoppe med et præparat.

Cees Stavenuiter er enig i, at det stiller krav til personalet på bosteder og plejehjem, som skal kunne varetage dialogen om patientens medicinforbrug.

En god dialog og et godt samarbejde er især vigtigt på plejehjem og bosteder, hvor personalet har ansvar for medicinen, og hvor patienten ikke selv er opmærksom på eventuelle sammenhænge mellem symptomer og medicin, siger Cees Stavenuiter.

Læs anbefalingen her

Vælg Klogts anbefaling

"Undgå medicin, som ikke er relevant, hvor bivirkninger overstiger de gavnlige virkninger, eller hvor patienten ikke længere ønsker medicinen. Vær særligt opmærksom på ældre, skrøbelige og multisyge."

Læs mere om baggrunden for anbefalingen og mulige forslag til værktøjer og forbedringer på området.