Vælg Klogt kaster sig over 9 nye områder i sundhedsvæsenet

Pressemeddelelse
Brikker viden innovation

Sundhedsfaglige, patienter og pårørende har indsendt flere hundrede forslag til Vælg Klogts kommende arbejde. Et bedømmelsesudvalg har valgt 9 områder ud, hvor der i dag bliver spildt tid og kræfter for både patienter og ansatte i sundhedsvæsenet.

Vælg Klogt har i løbet af de seneste tre måneder modtaget overvældende mange forslag om aktiviteter i sundhedsvæsenet, som kan undgås, reduceres eller helt skæres fra. I alt er der tikket flere hundrede bud ind fra sundhedsfaglige, patienter og pårørende til, hvad Vælg Klogt skal kaste sig over som det næste.

Et udvalg bestående af seks repræsentanter fra Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter har haft til opgave at kvalificere og prioritere de indkomne forslag ud fra Vælg Klogts faglige principper kombineret med deres egen individuelle erfaring. 

Udvalget har peget på 9 nye områder, hvor der med fordel kan udvikles Vælg Klogt-anbefalinger.

Vi er både overvældede og taknemmelige for, at så mange engagerer sig i vores arbejde og stiller konkrete forslag. Det har stor betydning for klinikere og patienter, hvor Vælg Klogt lægger sine kræfter, og derfor er vi glade for at være landet på 9 områder, der både møder opbakning og har faglig relevans, siger Jane Heitmann, formand for Vælg Klogt. 
Områderne favner både konkrete aktiviteter som CT-scanninger og røntgenbilleder, hvor der lægges op til at reducere i antallet – og mere patientnære aktiviteter som årlige kontroller, der muligvis kan sløjfes og dermed spare tid og besvær for den enkelte, siger Jane Heitmann.  
Dét skal Vælg Klogt arbejde med

Diagnosticering af anæmi

Helbredstjek uden indikation

Optimeret brug af røntgen i ortopædkirurgi

CT-scanninger af nyrestenspatienter

CT-kontrolintervaller for lungecancer-patienter 

Henvisninger til fysioterapi for kronisk syge

Indlæggelser ved dagkirurgi

Årskontroller for velbehandlede kronikere

Telekonsultation som et alternativ til fysiske møder 

Vælg Klogt metoden sættes i gang

Der ligger nu et større arbejde forud for, at hver enkelt forslag kan blive til en Vælg Klogt-anbefaling og dernæst skrives ind i de kliniske retningslinjer. 

Sekretariatet i Vælg Klogt vil først og fremmest undersøge litteraturen, og om der er evidens på området, eller om lignende anbefalinger er lavet i andre lande.

Dernæst vil den nødvendige viden og opbakning fra relevante aktører i sundhedsvæsenet, der repræsenterer de specifikke områder, blive sikret. Og endeligt vil de rette folk – både patienter og klinikere – blive samlet omkring bordet til at formulere anbefalingen og pege på mulige løsninger på de udfordringer, der knytter sig til området.

Når anbefalingen har været i høring, kan den offentliggøres på Vælg Klogts hjemmeside og implementeres af regioner og kommuner, ligesom den kan skrives ind i de kliniske retningslinjer hos de relevante lægevidenskabelige selskaber.

Vi glæder os til at tage fat på alle områderne i et grundigt og ligeværdigt samarbejde mellem patienter og sundhedsfaglige. Det bliver nogle spændende drøftelser, der skal bane vejen for ni nye anbefalinger, der kan forbedre behandlingsforløbene for både patienter og personale markant, siger Jane Heitmann.
Vælg Klogts bedømmelsesudvalg

Helen Bernt Andersen
formand for Kræftens Bekæmpelse

Jonatan Myrup Staalsø
speciallæge i neurologi, Dansk Neurologisk Selskab 

Karolina Lewandowska
speciallæge i almen medicin, Dansk Selskab for Almen Medicin

Mette Bryde Lind
direktør i Gigtforeningen

Michael Buksti
direktør i Nyreforeningen

Torben Knudsen
klinisk professor, Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi

Principper

Når Vælg Klogt udvikler anbefalinger, sker det i et ligeværdigt samarbejde mellem sundhedspersoner og patienter – lige fra udvælgelsen af områder til den færdige formulering. Det sikrer bred opbakning til vores anbefalinger.

Vi arbejder derfor efter en række principper:

Anbefalingen skal omhandle en procedure, undersøgelse eller behandling, som er unødvendig ud fra både et fagligt- og patientperspektiv.

Der skal være evidens, som støtter den enkelte anbefaling, og i mangel på evidens skal der være bred konsensus i fagkredse og patientforeninger.

Fagpersoner fra relevante specialer og patientforeninger skal bakke op om anbefalingen.

Anbefalingen skal omhandle en unødvendig procedure, undersøgelse eller behandling, som har en vis forekomst i det danske sundhedsvæsen.

Læs mere her