5.7 mio. til at afskaffe unødvendige behandlinger

Pressemeddelelse
Billede af overlæge Susanne Axelsen og direktør Morten Freil

Ekstra bevilling til organisationen Vælg Klogt cementerer potentialet i at bruge sundhedsvæsenets ressourcer smartere. Stor tillidserklæring fra Danske Regioner.

Kun halvvejs inde i Vælg Klogt-organisationens levetid har Danske Regioner bevilget 5.7 millioner til at forlænge projektet helt til udgangen af 2024. Det vidner om organisationens berettigelse som en central spiller inden for prioritering i sundhedsvæsenet og er ifølge Susanne Axelsen, formand for Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og projektleder for Vælg Klogt, et afgørende skridt på vejen til at implementere de anbefalinger organisationen udvikler.

Sund fornuft at arbejde klogere

Hvis organisationen kommer i mål med bare en brøkdel af det spild, man anslår, der findes i sundhedsvæsenet (op mod 20%) kan det virkelig mærkes. Både fordi ressourcerne kan bruges på andre områder, og fordi patienter ikke skal udsættes for noget, der i sidste ende er spild af tid eller skadeligt.

Vi arbejder lavpraktisk med at finde frem til det, der er unødvendigt. Vi bygger på evidens, vi får lægernes og patienternes opbakning og så går vi via kvalitetskonsulenter, almen praksis, klinikere og patientrepræsentanter i både regioner og kommuner for at få anbefalingerne ud at leve.
Susanne Axelsen, formand for Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og projektleder for Vælg Klogt

Der er allerede konkret implementering i gang på Hjørring hospital og Aalborg Universitetshospital for at omlægge anæstesitilsyn, og behandlingsrådet på Odense Universitetshospital (OUH) tager automatisk Vælg Klogts anbefalinger ind til implementering via rådet.

Bevillingen er en tillidserklæring til potentialet i vores organisering og arbejde. Og hvis det for alvor skal skabe kvalitet for patienterne, skal Vælg Klogt-tankegangen gennemsyre den måde man arbejder på. Forlængelsen kan sætte turbo på den implementering.
Morten Freil, direktør i Danske Patienter

Det fortæller Morten Freil, direktør i Danske Patienter, der sammen med LVS er part i initiativet.

Til november offentliggøres de næste områder, der skal blive til seks nye anbefalinger. Områderne er kommet ind på baggrund af en indsamling af input, med op mod 300 forslag fra læger og patienter i hele Danmark.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationsansvarlig
31 18 93 42