Workshopforløb: Scan, scan ikke

Kurser og workshops
4. april 2022 kl. 15.15 - 17.45

Få hjælp til at mindske unødvendig billeddiagnostik ved akutte lænderygsmerter. Forløbet hjælper jer med at bruge jeres ressourcer endnu bedre, så scanninger går til de patienter, hvor der er klinisk indikation for det.


WORKSHOPPEN ER AFHOLDT. Følg med her på siden eller tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få nyt om arbejdet med billeddiagnostik til lænderygsmerter.


Vælg Klogt har lavet et workshopforløb for dig, som vil arbejde konkret med at mindske unødvendig billeddiagnostik.

Workshoppen samler sundhedsprofessionelle fra rygmedicin, rygkirurgi, radiologi og røntgen, såvel som afdelingsledelser, praktiserende læger, fysioterapeuter, kiropraktorer, kvalitetskonsulenter og patientrepræsentanter. Det gør vi fordi, de knappe ressourcer vi har, skal bruges bedst muligt.

Målet er, at patienter med ondt i ryggen, hvor der er klinisk indikation for en scanning, får det, mens resten får hjælp til deres rygsmerter, uden scanning.

Det får du på workshoppen

Vælg Klogt-forløbet består af to virtuelle workshops med ekspertoplæg, tid til sparring og konkret planlægning. Det er gratis at deltage, og i perioden mellem de to workshops tilbyder Vælg Klogt sparring og opfølgning.

Vi tilbyder:

  • Viden og konkrete idéer til at justere arbejdsgange, som er skræddersyet til jeres hverdag på en afdeling eller i praksis.
  • Materiale til personale og patienter, lige til at printe og bruge.
  • Rum til at dele erfaringer – gode såvel som dårlige.
  • 2x 2,5 times workshop.
  • Et fagligt netværk af kolleger med samme ønske som dig selv; at undgå spild og unødvendig behandling.

Vælg Klogt holder kun ét workshopforløb i 2022, så dette er din mulighed for at skrue på jeres billeddiagnostik i praksis.

Hvad går jeg hjem med

Hele Vælg Klogt-forløbet ruster dig og dine kolleger på tværs af afdelinger, i praksis og i din region til at arbejde målrettet og lavpraktisk med at tilbyde røntgen og MR-scanninger til patienter med lænderygsmerter, hvor der er indikation.

Efter workshoppen har du og dine kolleger:

  • Viden om, hvordan I kan forbedre rutiner og arbejdsgange om billeddiagnostik af lænderyggen.
  • Værktøjer til både klinikere og patienter.
  • Nye perspektiver, der kan støtte jeres egen implementering.

Der er ikke noget krav om, hvornår I starter jeres indsats og vi sætter ikke urealistiske mål om, hvor mange eller hvor få scanninger, der skal laves – målene laver I selv. Til gengæld får I mulighed for sparring undervejs, hvis I starter jeres arbejde sideløbende med workshopforløbet.

Praktisk om forløbet

Forløbet starter i april og slutter i september. Inden hver workshop får du en mail med det endelige program og praktisk information.

  • Første digitale workshop er mandag 4. april 2022 kl. 15.15 – 17.45. Login fra kl.15.
  • Anden digitale workshop er tirsdag 20. september 2022, kl. 15.15 – 17.45. Login fra kl.15.

FORLÆNGET TILMELDING: NU 21. marts. Udfyld formularen nederst på siden.

Begge workshops afholdes virtuelt på Zoom. Når du tilmelder dig første workshop, bliver du automatisk tilmeldt den næste.

Tag en kollega med

For at du får mest værdi for den tid, du bruger på at deltage anbefaler vi, at I deltager mindst to fra din afdeling eller praksis. Det er der to gode grunde til:

  1. På workshoppen skal I tale meget konkret om, hvordan I kan mindske unødvendige scanninger med afsæt i jeres hverdag. Derfor er det en fordel at være flere fra samme sted.
  2. Det er nemmere at bruge og implementere ny viden, når man er mere end én person. Der er simpelthen større chance for, at I kommer i gang og lykkes, når I er flere.

Mere nyttig viden

Fold ud: Fagligt afsæt for workshopforløbet

Workshopforløbet tager afsæt i Vælg Klogts anbefaling:

"Undgå billeddiagnostisk udredning med MR-scanning eller røntgenundersøgelse hos patienter med nyopståede lænderygsmerter, når der ikke er mistanke om alvorlig lidelse"

Internationalt er der faglig konsensus om, at scanninger til disse patienter ikke ændrer behandlingsforløbet og i værste fald forringer prognosen. I flere regioner arbejder man allerede for at undgå rutinemæssig billeddiagnostik ud fra den nationale kliniske retningslinje (NKR). Alligevel optager røntgen og især MR-scanning af lænderyggen stadig unødvendige ressourcer i det danske sundhedsvæsen. Ressourcer, som der er få af.

Læs om rationalet bag anbefalingen, evidensen og se, hvem der har bidraget til arbejdet.

Fold ud: Er workshoppen relevant for mig?

På workshoppen er der afsat tid til at drøfte, hvordan I lokalt kan arbejde med at nedsætte antallet af unødvendige scanninger.  Derfor sigter vi efter en bred sammensætning af fagligheder med deltagelse fra så mange regioner som muligt. Deltag, hvis du:

  • Er praktiserende læge og/eller praksiskonsulent for praktiserende læger, fysioterapeuter og kiropraktorer i regionen
  • Er læge eller anden sundhedsfaglig uddannelse og arbejder på en rygmedicinsk, rygkirurgisk, radiologisk eller røntgenafdeling.
  • Har ledelsesansvar, dvs. kommer fra afdelings-/hospitalsledelse, der kan understøtte en implementeringsindsats på området.
  • Er kvalitets- eller udviklingskonsulent i regionen, på et hospital eller med tilknytning til almen praksis.
  • Er eller har været rygpatient, eller har rollen som patientrepræsentant og kan bidrage med perspektiver på patienters behov og ønsker.
Fold ud: Hvad kræver det?

Udover at deltage i de to workshop-sessioner, vil der være lidt forberedelsestid. Inden den første workshop bliver der fx en kort øvelse, der skal spore jer ind på arbejdet. Du skal afsætte max. 30 minutter til øvelsen.

Fold ud: Vi har allerede planlagt en indsats på området

Vi ved, at der allerede er og har været indsatser og projekter på tværs af landet, der skal sikre, at kun de som fagligt har et behov for billeddiagnostik bliver tilbudt det. Hvis I allerede har planlagt en indsats, kan workshopforløbet kvalificere jeres arbejde og give kontakter til andre, der arbejder med samme område. Skriv til Lotte Godiksen, hvis du er i tvivl om det er relevant for dig på lotgod@rm.dk.


Information

Sted
Zoom
Tidspunkt
Kl.15.15-17.45
Tilmelding
Arrangementet er afholdt
Pris
Gratis
Bemærkninger
Del af et forløb på to workshops. 1. workshop afholdes 4. april. 2. workshop afholdes 20. september. Når du tilmelder dig første workshop, bliver du automatisk tilmeldt den næste.

Spørgsmål

Skriv til proceskonsulent Lotte Godiksen, hvis du har spørgsmål eller vil afklare om workshoppen er relevant for dig.

Kontakt

Billede af Lotte Birk Godiksen

Lotte Birk Godiksen

Konsulent
51 23 33 60