Antibiotika til luftvejsinfektion

Vælg Klogt anbefaler, at man undgår at give antibiotika til øvre luftvejsinfektioner såsom bihule-, mellemøre- og halsbetændelse, når der ikke er klare tegn på bakteriel infektion.

Bakterier og virus i petriskåle

Antibiotika til øvre luftvejsinfektioner uden tegn på bakteriel infektion

Det er vigtigt at undgå unødvendig antibiotika, da flere og flere bakterier bliver resistente. Det kan føre til store problemer med behandling af helt almindelige sygdomme. Udover resistens, er der også bivirkninger knyttet til antibiotika.

I Danmark har der siden 2011 været et fald i bruget af antibiotika, men der er stadig plads til forbedring. For eksempel skal man blot halvanden times kørsel til Skåne for at finde børn, der får mindre antibiotika end de danske. 

Derfor har Vælg Klogt i samarbejde med klinikere, eksperter og patienter udviklet en anbefaling på området, som lyder:

"Undgå at give antibiotika til øvre luftvejsinfektioner såsom bihule-, mellemøre- og halsbetændelse, når der ikke er klare tegn på bakteriel infektion."

Baggrund

Rationale bag anbefalingen
Hovedparten af infektioner i de øvre luftveje forårsages af virus, hvor antibiotika ingen effekt har. De fleste øvre luftvejsinfektioner er harmløse og selvlimiterende tilstande, som går over uden antibiotisk behandling. Dette gælder langt de fleste tilfælde af halsbetændelse, bihulebetændelse og mellemørebetændelse.

Et overforbrug af især bredspektret antibiotika gør, at flere bakterier muterer og bliver resistente. Over tid kan bakterierne udvikle så megen resistens, at antibiotikapræparaterne bliver virkningsløse over for den bakterielle infektion, som de er rettet mod, og det kan have alvorlige konsekvenser. Der er et stort potentiale i at forebygge resistente bakterier, og undgå bivirkninger hos patienterne, hvis man lader være med at ordinere antibiotika unødigt.

Derfor skal der ikke gives antibiotika til bihule-, mellemøre- og halsbetændelse, når der ikke er klare tegn på bakteriel infektion.

Litteratur og kilder
  1. Bjerrum, L. et al. 2014. "Luftvejsinfektioner – diagnose og behandling". Dansk Selskab for Almen Medicin. 1. udgave. pp. 3-52.
  2. Hansen, M.P. et al. 2017. "Diagnostik og behandling af luftvejsinfektioner i almen praksis". Audit Projekt Odense (APO). Link
  3. Giacomini, E. et al. 2021. "Evidence of Antibiotic Resistance from Population-Based Studies: A Narrative Review". Infection and Drug Resistance. 3;14. pp.849-858
Hvem har bidraget til arbejdet
  • Patientinddragelsesudvalg i Region Hovedstaden og Region Sjælland
  • Astma-Allergi Danmark
  • Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi
  • Dansk Selskab for Otorhinolaryngologi, Hoved- og halskirurgi
  • Center for Almen Medicin, Aalborg Universitet
  • Klinisk Mikrobiologi, Herlev & Gentofte Hospital
  • Dansk Selskab for Almen Medicin
  • Fagligt Selskab for Konsultations- og Infirmerisygeplejersker
  • Forum for Yngre Almenmedicinere
  • Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet

Kontakt

Billede af Lotte Birk Godiksen

Lotte Birk Godiksen

Konsulent
51 23 33 60