”Ja hallo, er det narkoselægen?”

Nyhed
Apparat på hospitalsstue, der måler blodtryk m.m.

Coronakrisen fører til arbejdsgange vi skal holde fast i, viser ny undersøgelse. Digitale anæstesitilsyn kan være vejen frem – patienter sparer transport og ventetid, og specialister kan planlægge bedre. Vælg Klogt arbejder på en anbefaling.

Med en hidtil uset omstillingsparathed er der i sundhedsvæsenet indarbejdet nye arbejdsgange og metoder på grund af coronakrisen. Og det er tydeligt, at det især er de nye muligheder for digitale møder, man ønsker at holde fast i. Det svarer to ud af tre både læger og patienter i en rundspørge, som Vælg Klogt har lavet. Det bakkes yderligere op af Danske Patienters undersøgelse om patienters oplevelse af digital kontakt med sundhedsvæsenet.

Læs danske patienters undersøgelse om digital kontakt.

Anæstesitilsyn kan fremover blive digitalt

Formålet med Vælg Klogt er, at patienter ikke får undersøgelser eller behandlinger, der er unødvendige – og det kan også omfatte måden at møde sundhedsvæsenet på. Vælg Klogt har spurgt lægevidenskabelige selskaber og patientforeninger, hvilke ændringer medført af coronakrisen, de ønsker at bevare fremover. Og her blev anæstesitilsyn på telefon fremfor fremmøde, nævnt som et område med potentiale for både læger og patienter. Patienterne kan fx slippe for ventetid, transport mellem afdelinger på større hospitaler og transport til og fra hjemmet. For specialister kan det betyde, at de bedre kan planlægge deres tid – og det frigiver ressourcer.

Bygger videre på erfaringer med anæstesitilsyn

Hvad er ASA I og ASA II

Patienter, der skal opereres, bliver inddelt i kategorier ud fra et anerkendt klassificeringssystem; American Society of Anesthesiologists (ASA)-klassifikationen. Raske patienter klassificeres som ASA I. Patienter uden væsentlig funktionsnedsættelse og med let systemisk sygdom svarende til; ryger, alkoholindtag i social sammenhæng, gravid, svær overvægt (30<BMI<40), velbehandlet sukkersyge/blodtryk/mild lungesygdom klassificeres som ASA II. DSAIM har oversat vejledningen til dansk.

For at lave en anbefaling på området, samlede Vælg Klogt 8. december en række lægefaglige specialister og patientrepræsentanter til workshop. De diskuterede en mulig Vælg Klogt-anbefaling om at undgå anæstesitilsyn ved personligt fremmøde ved lavrisiko-operation til ellers raske patienter (ASA I og II). Anbefalingen vil både hvile på en afdækning af evidens, litteratur samt erfaringer fra specialister på området. Og det har vist sig, at flere allerede er gået samme vej. Eksempelvis har Viborg Hospital ændret arbejdsgange for et par år siden for ellers raske patienter (ASA I og II) og på Sygehus Lillebælts Rygcenter i Middelfart er over 30 % af kontakterne via telemedicin, herunder anæstesitilsyn.

I februar 2021 kan idékataloget fra workshoppen findes på siden for anbefalingen.


Arbejdet

Kontakt

Billede af Lotte Birk Godiksen

Lotte Birk Godiksen

Konsulent
51 23 33 60

Download dokumenter