Workshop: Stik, når det er nødvendigt

Workshop
4. oktober 2022 kl. 15.30 - 18.00
Kanyle blodprøve glas

Der er et stort potentiale i at få reduceret antallet af unødvendige blodprøver. Du kan bidrage til arbejdet ved at deltage på Vælg Klogts workshop, hvor vi sammen skal formulere en ny anbefaling på området.

På landets hospitaler og i lægehusene bliver der taget flere prøver end nødvendigt.

Selvom et stik er hurtigt overstået, kan der for patienten være flere ulemper forbundet med det. En unødvendig blodprøve øger risikoen for falsk-positive testresultater, unødvendig opfølgning og flere undersøgelser, bivirkninger for patienten og sidst, men ikke mindst – mindre kapacitet til det, der er nødvendigt.  

En spørgeskemaundersøgelse, som Vælg Klogt har gennemført, viser, at patienter oplever at få gentaget undersøgelser som eksempelvis blodprøver, når de er i kontakt med sundhedsvæsenet. Det gælder især prøver taget i forbindelse med sektorovergange og for patienter, der følges på flere afdelinger. Det kan gøre en positiv forskel for patienter, ikke at skulle have taget de samme prøver flere gange, på deres vej gennem sundhedsvæsenet.

Samtidig viser erfaringer fra både ind- og udland, at antallet af blodprøver kan reduceres væsentligt med en målrettet indsats.

Derfor vil Vælg Klogt i samarbejde med relevante aktører sætte fokus på området og skubbe på de tiltag, der allerede er i gang. Derfor inviterer vi nu til workshop.

Formålet med workshoppen er at:

  1. Formulere en Vælg Klogt-anbefaling på området
  2. Bidrage til at vi i fremtiden undgår flere unødvendige blodprøver

Tilmeld dig senest den 13. september ved at sende en mail til konsulent Lotte Birk Godiksen på lotgod@rm.dk

Fakta om blodprøver

Blodprøver er en standardprocedure i sundhedsvæsenet, som bruges til at undersøge – eller udelukke – en lang række tilstande og diagnoser hos patienterne. Der bliver lavet ca. 75 millioner blodprøver om året i Danmark, svarende til knap 13 blodprøver pr. borger hvert eneste år (eller en blodprøve pr. borger pr. måned).

Flere undersøgelser peger på, at en del af disse prøver er unødvendige. I dansk kontekst har man på Odense Universitetshospital (OUH) skåret antallet af blodprøver ned med 10 procent. På baggrund af erfaringerne fra OUH er det estimeret, at hospitalerne i Region Hovedstaden ville kunne undgå ca. 43.000 analyser årligt. Det tilsvarende estimat for Region Sjælland er ca. 18.000 analyser årligt.

Også internationalt er der undersøgelser, der peger i samme retning: Erfaring fra Canada viser, at man kan nedbringe antallet af unødvendige blodprøver på hospitaler med næsten en tredjedel.​


Kilder

  • Brug af blodprøver. Ebba Nexø, professor, dr.med., Blodprøver og Biokemi, Aarhus Universitetshospital; 2018. Link.
  • Rationel diagnostik: STOP for overflødige blodprøver i praksis og på sygehuset. Danske Bioanalytikere. 2017. Link.
  • Helt-Hansen, J.: Færre stik i patienterne - En dataanalyse af forbruget af klinisk biokemiske analyser på Bornholm; Bornholms Hospital, Region Hovedstaden; 2017. Link.
  • Reduction of Inpatient Daily Blood Draws with Data Science and Clinical Collaboration. 2021. Link.

Information

Sted
Zoom
Tidspunkt
4. oktober klokken 15.30-18.00
Tilmelding
Tilmeld dig på mail til lotgod@rm.dk
Pris
Gratis

Hvem kan deltage på workshoppen

Vælg Klogt inviterer almenmedicinere, læger fra andre specialer, sygeplejersker, forskere, patienter og patientrepræsentanter samt andre aktører i sundhedsvæsenet.

Den brede sammensætning sikrer mange perspektiver på området.

Hvis du arbejder med området og er interesseret i at deltage, så kontakt konsulent Lotte Birk Godiksen lotgod@rm.dk

Kontakt

Billede af Lotte Birk Godiksen

Lotte Birk Godiksen

Konsulent
51 23 33 60