Kønshormon

Vælg Klogt anbefaler, at man undgår rutinemæssigt at måle indholdet af kønshormoner i blodet for at påvise overgangsalder hos kvinder over 45 år (med eller uden livmoder) eller for at igangsætte og regulere hormonbehandlingen i forbindelse med overgangsalder.

Vælg Klogt blodprøve anbefaling6

Overgangsalderen er for omkring 20 procent af alle kvinder forbundet med en række negative symptomer og forringet livskvalitet. I den forbindelse tages der ofte unødvendige hormonmålinger, som i de fleste tilfælde ikke bidrager med nyttig information og ikke har betydning for håndteringen af kvindens problemer.

Derfor har Vælg Klogt formuleret følgende anbefaling:

"Undgå rutinemæssigt at måle indholdet af kønshormoner i blodet for at påvise overgangsalder hos kvinder over 45 år (med eller uden livmoder) eller for at igangsætte og regulere hormonbehandlingen i forbindelse med overgangsalder."

Baggrund

Rationale bag anbefalingen
Overgangsalderen er for omkring 20 procent af alle kvinder forbundet med en række negative symptomer og forringet livskvalitet. Det kan dog være vanskeligt at skelne symptomer relateret til overgangsalder fra anden somatisk sygdom samt at vide, hvornår en medicinsk behandling er indikeret. For at identificere hvor kvinden befinder sig i forhold til overgangsalderens faser er der udviklet forskellige trin-systemer som fx "STRAW". Systemet er primært baseret på at bestemme overgangsalder ud fra forandringer i kvindens menstruationscyklus og kun sekundært, og ved særlige behov, med supplement af måling af hormoner som follikelstimulerende hormon. 

Follikelstimulerende hormon kan variere meget over en længere periode op mod menstruationens ophør og kan derfor ikke bidrage med nyttig information omkring overgangsalder. Der mangler dertil generelt standarder for hormonmålinger i forbindelse med overgangsalder. Hos raske kvinder med klassiske symptomer på overgangsalder frarådes derfor måling af Follikelstimulerende hormon og andre hormoner som østradiol eller anti-Müllersk hormon, og tilstanden bør i stedet bestemmes på kliniske symptomer og alder. Anbefalingen gælder både for kvinder med og uden en livmoder. Behandling med hormonterapi for at lindre de negative symptomer bør ligeledes baseres på hyppighed og omfang af kvindens symptomer og ikke på hormonmåling. Risikoen ved at tillægge usikre hormonmålinger større betydning i diagnosticering og behandling af overgangsalder er, at kvinden potentielt bliver fejldiagnosticeret og ikke får igangsat behandling mod livsforringende symptomer forbundet med overgangsalder.

Litteratur og kilder
  1. Harlow SD, Gass M, Hall JE, Lobo R, Maki P, Rebar RW, et al. Executive summary of the Stages of Reproductive Aging Workshop+ 10: addressing the unfinished agenda of staging reproductive aging. Climacteric. 2012;15(2):105-14.
  2. Lumsden MA, Davies M, Sarri G. Diagnosis and management of menopause: the National Institute of Health and Care Excellence (NICE) guideline. JAMA Internal Medicine. 2016;176(8):1205-6.
  3. NICE. Menopause: diagnosis and management. In: Excellence NIfHaC, editor. 2019
  4. Lee SR, Cho MK, Cho YJ, Chun S, Hong SH, Hwang KR, et al. The 2020 Menopausal Hormone Therapy Guidelines. J Menopausal Med. 2020;26(2):69-98.
Hvem har bidraget til arbejdet
  • Dansk Selskab for Almen Medicin
  • Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

Kontakt

Billede af Katrine Sommerlund

Katrine Sommerlund

Konsulent
23 93 61 41